Gastrointestinal Kanserler
Sindirim sistemi olarak da bilinen gastrointestinal sistem; yemek borusu (özefagus), mide, karaciğer, pankreas, safra kesesi, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anal bölgeden oluşmaktadır. Sindirim sistemi organları belli bir düzen ve ahenk içinde birlikte çalışarak vücuda ağızdan alınan besinlerin sindirildikten sonra emilerek kana oradan sonra da hücrelere taşınmasında rol oynarlar.
Gastrointestinal sistem kanserlerinde erken tanının hayati önemi vardır. Özefagus, mide ve bağırsaklar gibi içi boş organların duvarlarının bir kamera yardımıyla endoskopik incelenmesi ve gereğinde tanı koymak amacıyla biopsi alınması tanıda çok önemlidir. Tanı sonrası komşu organlarla ilişkilerin ve uzak organlara yayılımın değerlendirilmesinde radyolojik görüntülemeler (röntgen, ultrasonografi, MR, bilgisayarlı tomografi, PET) oldukça faydalıdır.
Erken evre hastalıkta cerrahi yeterli iken daha ileri hastalıkta radyoterapi ve kemoterapinin eklenmesi ile tedavi başarısı artmaktadır. Bazı durumlarda ana tedavi olarak sadece radyoterapi ve kemoterapi kullanılmaktadır.
Erken tanı hayat kurtarır. Bu nedenle sizi rahatsız eden önceden var olmayan herhangi bir belirti ve bulguyu dikkate almalı, ertelemeden doktorunuzla paylaşmalısınız.