Mesane (İdrar kesesi) Kanseri
Vücutta böbreklerden süzülen idrarın depolanmasını ve kasılarak idrarın dışarıya atılmasını sağlayan organ mesanedir. Mesanenin iç yüzeyi kendine has bir hücre tabakasıyla örtülüdür.
Mesanenin bu tabakasında yer alan sağlıklı hücrelerin genetik ve çevresel değişiklikler ile sonucunda anormal kanser hücrelerine dönüşmesi ile mesane kanserleri oluşur. Sağlıklı hücreler büyür, çoğalır ve ölürler. Anormal olan hücreler ise kontrolsüz bir şekilde büyüme gösterir ve ölmezler. Bu hücreler çoğaldıkça da tümör halini alırlar. Burada bulunan kanser hücrelerinin vücudun farklı yerlere yayılma riski yüksektir.
Mesane kanseri çoğunlukla 65 yaş üzeri bireylerde idrarda görülen ağrısız kanamalarla kendini belli eder. Bu rahatsızlığı tetikleyen en önemli sebep ise sigaradır. Kadınlara oranla erkeklerde mesane kanserinin görülme ihtimali 4 kat daha fazladır.
Mesane kanserinin semptomları çok çeşitlidir. İdrar yaparken yanma ve kanama her zaman mesane kanseri belirtisi olmayabilir. Bunlar enfeksiyon veya kadınlarda adet kaynaklı olabilir. Bunun dışında en sık gözlenen belirtiler:
- Kanlı işeme
- İdrar yaparken yanma ve ağrı
- Yavaş veya kesintili işeme, idrara çıkma zorluğu
- Alt karın bölgesinde (pelvik) ağrı, dolgunluk
- Mesane veya bağırsak kontrolü kaybı
Mesane kanserine yakalanan hastalarda erken evrede sadece cerrahi yeterli olabilmektedir. Daha ileri evrelerde önce kemoterapi sonrasında cerrahi uygulanabilir. Cerrahi sonrası hastalara radyoterapi ve kemoterapiden oluşan tedaviler uygulanmaktadır. Bazı durumlarda mesaneyi korumak amacıyla organ koruyucu yaklaşım ile sadece radyoterapi ve kemoterapi birlikte kullanılabilir. Bu durumlarda cerrahi yineleme olduğu takdirde kullanılabilir.
Erken tanı hayat kurtarır. Bu nedenle sizi rahatsız eden önceden var olmayan herhangi bir belirti ve bulguyu dikkate almalı, ertelemeden doktorunuzla paylaşmalısınız.