Rektum Kanseri

– Kalın barsağın makat kanalına açılan kısmına “rektum”, kalın barsak ve rektum bölgesindeki kanserlere “kolorektal kanserler” denir.
– Kolorektal kanser riski 50 yaşın üzerinde daha yüksektir. Bu nedenle belirti ve taramaların ihmal edilmemesi önemlidir.
– Kolorektal kanserlerin yaklaşık üçte biri rektum kanseridir. Rektum kanseri, tüm dünyada en sık görülen kanserlerin başında gelmektedir.
– Rektum kanserinin en sık görülen belirtileri; makattan kan gelmesi, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, dışkılama güçlüğü, dışkı çapında incelme, makatta dolgunluk hissi ve ağrıdır.
– Rektum kanseri konusunda endişeliyseniz, kanser taramalarınızı yaptırmayı ve herhangi bir belirtiyi doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.
– Tanı için ayrıntılı rektoskopik ve kolonoskopik muayene mutlaka gereklidir.
– Rektum kanserlerinin çoğu ameliyat (cerrahi), ışın tedavisi (radyoterapi) ve kemoterapinin kombinasyonu ile tedavi edilir. Tedavi hastalık evresine göre seçilmektedir.
– İleri rektum kanserlerinde cerrahi öncesi veya sonrası radyoterapi ve kemoterapi gerekmektedir.
– Rektum kanserleri radyoterapiye çok iyi yanıt verir.
– Radyoterapi, ameliyat öncesi (neoadjuvan tedavi) veya ameliyat sonrası (adjuvan tedavi) uygulanabilir.
– Radyoterapi ameliyat öncesi verildiğinde etkinliği daha yüksek olmaktadır. Bu nedenle radyoterapi uygulanacak hastaların bu tedaviyi ameliyat öncesi almaları tercih edilir.
– Özellikle ileri tümörlerde ameliyat öncesi uygulanan radyoterapi ile tümör küçülebilir (hatta kaybolabilir), kanserin yineleme riski azalır, cerrahi başarı ve dışkı tutma kasını (sfinkter) koruma şansı artar. Böylece kalıcı olarak dışkı torbasına bağımlı olma (kolostomi) riski azalır.
– Ameliyat öncesi uygulanan radyoterapi kısa süreli (1 hafta) veya uzun süreli (6-8 hafta) uygulanabilir. Buna doktorunuz karar vermektedir.
– Bazen radyoterapiye ek olarak eş zamanlı kemoterapi de uygulanmaktadır. Uygulanan ek kemoterapinin amacı radyoterapinin etkinliğini daha da artırmaktır.
– Özellikle alt rektum kanserlerinde radyoterapi sonrası tümör tamamen kaybolabilir (%15-20 hastada). Ameliyatsız rektum kanseri tedavisi, çok iyi seçilmiş bazı hastalarda gündeme gelebilir, ancak standart tedavi seçeneği olmadığı akılda tutulmalıdır.
– Radyoterapi alan hastalar tedavi bittikten yaklaşık 8-10 hafta sonra tekrar muayene edilirler ve tedavi yanıtı değerlendirilir.
– Rektum kanserinde radyoterapi planlaması tedavi başarısında çok önemlidir. Radyoterapi planınızın alanında bilgili, deneyimli bir radyasyon onkoloğu tarafından büyük bir özen ve titizlikle yapılması tedavi başarınızı artırır.