Endometrium (Rahim) Kanserleri
Rahim kanserinin tıp dilinde karşılığı endometrium kanseridir. Jinekolojik bir kanser türü olan endometrium kanseri en sık karşılaşılan jinekolojik kanserlerdendir. Hemen her yaş grubunda görülme ihtimali olmakla beraber sıklıkla an hastalık, menopoz sonrası kadınlarda daha sık görülür. Rahim, her ay adet döngüsü süresince biraz kalınlaşır ve böylelikle muhtemel olası gebelik durumuna kendisini hazırlar. Gebelik oluşmadığı takdirde ise hormonların etkisiyle dökülerek incelir. İşte bu olayın gerçekleştiği duvar endometrium olarak isimlendirilir.
Endometrium dokusunda yer alan sağlıklı hücrelerin genetik ve çevresel değişiklikler ile sonucunda anormal kanser hücrelerine dönüşmesi ile endometrium kanserleri oluşur. Sağlıklı hücreler büyür, çoğalır ve ölürler. Anormal olan hücreler ise kontrolsüz bir şekilde büyüme gösterir ve ölmezler. Bu hücreler çoğaldıkça da tümör halini alırlar. Burada bulunan kanser hücrelerinin vücudun farklı yerlere yayılma riski yüksektir.
En sık gözlenen belirtiler:
- Vajinal kanama (özellikle menopozdaki kadınlarda görülmesi çok anlamlı)
- Adet döngülerinde görülen kanamanın fazla olması
- Alt karın bölgesinde (pelvik) ağrı, şişkinlik, dolgunluk hissi
- Makatta vuran ağrı, dolgunluk hissi
Endometrium
Endometrium kanserine yakalanan hastalarda erken evrede sadece cerrahi yeterli olabilmektedir. Daha ileri evrelerde ise cerrahi sonrası radyoterapi ve kemoterapiden oluşan kombine tedaviler uygulanmaktadır. Tedavilerin birlikte verilmesindeki amaç iyileşme oranını arttırıyor olmasıdır.
Erken tanı hayat kurtarır. Bu nedenle sizi rahatsız eden önceden var olmayan herhangi bir belirti ve bulguyu dikkate almalı, ertelemeden doktorunuzla paylaşmalısınız.