Zümre Arıcan Alıcıkuş kimdir?

İnsanların hayatının en zor günlerinde yanında olan, hayatını mesleğine, hastalarına ve öğrencilerine adamış bir doktorum. Aynı zamanda eş, anne ve canlı dostuyum. Enerjimi sevdiklerime ve mesleğime olan tutkuma borçluyum.

1995’de İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Dokuz Eylül Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimimi 2002 yılında tamamladım.

Akademik ve çalışma hayatıma Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı’nda devam ettim. 2012 yılında “Doçent” unvanını kazandım. 2021 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden emekli olarak İzmir Tınaztepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı’nda kurucu “Profesör” öğretim üyesi olarak görev aldım. 2024 yılından itibaren ise kendi kliniğimde hizmet vermekteyim.

Kariyerim boyunca, uluslararası düzeyde önemli deneyimler edinerek, bilimsel ve klinik uygulamalarımı zenginleştirdim.

2001 yılında, İsrail Rambam Tıp Merkezi (Rambam Health Care Campus) Onkoloji Kliniği’nde National Cancer Institute (NCI) Kısa Dönem Bilim Adamı Değişim Programı ile dünyanın sayılı merkezlerinden birinde yeni tedavi tekniklerini daha yakından öğrenme ve uygulama fırsatım oldu.

Avrupa Tıbbi Fizik Okulu (European School for Medical Physics)'nda (Fransa/İsviçre), European Scientific Institute (ESI) ve The European Federation of Organisations in Medical Physics (EFOMP) Burslu öğrencisi olarak aldığım eğitim ve deneyim, tıbbi fizik konusunda daha derin bir bilgi sahibi olmamı sağlayarak radyasyon onkolojisi fiziğindeki gelişmeleri takip etme ve uygulama konusunda beni güçlendirdi.

Eğitime olan tutkum, 2007-2009 yıllarında Amerika’da dünyanın en önemli kanser merkezi olan Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi (Memorial Sloan Kettering Cancer Center-MSKCC)’nde prostat kanseri tedavisi üzerine araştırma görevlisi (research fellow) olarak devam etti. Bu dönem zarfında yaptığım çalışmalarla Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Bursu, UICC fellowship ve NCI Exchange program burslarını almaya layık görüldüm. Amerika’da MSKCC’de bulunduğum süre boyunca, kanser tedavisinde en güncel ve ileri tedavi yöntemlerin uygulanmasının yanı sıra, hastaların tedavi süreçlerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi konularında dünyanın en önemli hocaları ile çalışma ve multidisipliner bilgi ve deneyimlerimi artırma fırsatım oldu. Radyasyon onkolojisi alanındaki uzmanlığımı, çok sayıda ulusal ve uluslararası projeye katkı sağlayarak pekiştirdim. Özellikle meme, prostat/mesane, mide/barsak ve jinekolojik kanserler ve tıbbi fizik üzerinde yoğunlaşarak, bu alanlarda pekçok yüksek lisans, doktora öğrencisinin tezlerini yönettim. NCI, TUBİTAK, UICC destekli projeler aracılığıyla, kanser tedavisinde kullanılan teknik ve ilaçları araştırarak, hastalarım için daha etkili tedavi yöntemleri geliştirmeye yönelik çalışmalarda bulundum.

Ulusal ve uluslararası birçok kongre, sempozyum ve kursta konuşmacı, eğitmen ve düzenleyici olarak görev aldım. Akademik çalışmalarım birçok ulusal ve uluslararası dergide yayınlanmıştır. Makalelerim ve katıldığım ulusal/uluslararası kongreler, benim için meslektaşlarımla bilgi alışverişinde bulunma ve güncel gelişmeleri takip etme fırsatı sunmaktadır. Bu kongrelerde yaptığım sunumlar, mesleki becerilerimi geliştirmeye ve yeni ufuklar açmama yardımcı olmuştur. Bununla birlikte, ulusal ve uluslararası çeşitli dergilerde hakemlik yaparak, alanımdaki en güncel çalışmaların değerlendirilmesine katkıda bulunmaktayım. Bu süreçte, bilimsel yayıncılık standartlarını artırmaya yönelik çalışmaları desteklemek ve akademik topluluğa hizmet etmek amacıyla sürekli çaba göstermekteyim.

Radyasyon Onkolojisi alanındaki en önemli yetkinlik ve yeterlilik kanıtı olan “Radyasyon Onkolojisi Yeterlilik Belgesi”ni 2011 yılında Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği tarafından yapılan sözlü ve yazılı yeterlilik sınavında başarılı olarak aldım. Akademik çalışmalarımla 2023 yılında “Re-sertifikasyon Belgesi”ni yeniden almaya hak kazandım. Kariyerim boyunca edindiğim ulusal ve uluslararası deneyimler, beni profesyonel olarak bir adım öteye taşıdı. Böylece, tedavi süreçlerinde her hastanın bireysel ihtiyaçlarını gözeterek, kişiye özel çözümler sunma yetkinliği kazandım.

Benim için her hasta, bir başarı hikayesidir. Onların duygusal ve mental sağlığını da gözeterek, iyileşme süreçlerine katkı sağlamak benim için bir görevdir. Her birinin tedavi sürecini en iyi şekilde yönetmek, onların sağlıklarına kavuşmalarına yardımcı olmak, her zaman en büyük mutluluğum olmuştur. Bununla birlikte, meslektaşlarım ve öğrencilerimle işbirliği içinde çalışarak, onkoloji alanındaki bilgi birikimimi paylaşmak beni daha da güçlü kılmaktadır.